یکی از آلودگی هایی که باعث به خطر انداختن سلامت ما می شود آلودگی های صوتی است و تفاوتی هم ندارد در منزل باشید یا محل کار در هر صورت آلودگی های صوتی سبب آسیب رساندن به گوش های شما می شود و به همین دلیل است که برای حفاظت از گوش های خود می بایست از انواع گوشی های ایمنی استفاده کنید و البته باید آن دسته از گوشی های ایمنی را انتخاب کنید که بتواند نوع نیاز شما را برطرف کند.

در این مقاله به بررسی انواع گوشی های ایمنی پرداخته ایم.

انواع گوشی‌های ایمنی

یکی از مهمترین سوالی که می تواند در ذهن شما شکل بگیرد این است که چه مدل هایی از گوشی ایمنی وجود دارد و شما کدام یک از انواع گوشی ایمنی را می بایست استفاده کنید. در موارد زیر انواع گوشی های ایمنی را مورد بررسی قرار می دهیم.

گوشی صداگیر ایرپلاگ

گوشی صداگیر ایرپلاگ (Earplugs) به طور کامل وارد کانال گوش می‌شود و به عنوان یک روش مسدود کننده مکانیکی برای جلوگیری از ورود نویز و آسیب رسیدن به اندام‌های داخلی شناخته می‌شود.  گوشی صداگیر ایرپلاگ ممکن است به صورت مجزا یا متصل به هم به کمک یک سیم استفاده شود که با توجه به نوع کاربرد آنها با یکدیگر متفاوت هستند. این گوشی‌ها باید به شکل درستی قرار داده شود و مرتب تنظیم شود. برخی از این گوشی‌ها به صورت پیش ساخته بوده و برخی نیز سفارشی هستند. با توجه به اینکه کانال گوش در افراد مختلف متفاوت است، گونه سفارشی از گوشی‌های صداگیر ایرپلاگ گزینه بهتری است که طبیعتاً قیمت بالاتری نیز دارد. البته گوشی‌های متصل به هم به دلیل جلوگیری از گم شدن و امکان آویزان کردن آنها از گردن، طرفداران بیشتری دارد همچنین باید گفت که با کمی فشار دادن نیز می‌توان گوشی‌های پیش ساخته را به طور کامل در کانال گوش قرار داد و از ورود صدا جلوگیری کرد.

 

گوشی صداگیر ایرماف

 استفاده راحت و نمای جذاب از مهمترین ویژگی گوشی صداگیر ایرماف از گوشی‌های ایمنی محسوب می‌شود. در ضمن برای کسانی که گوش آنها ترشح دارد و امکان استفاده از گوشیهای ایرپلاگ را ندارند، این گزینه بهتر است. تنها ایرادی که به این گوشی‌ها وارد است، جلوگیری از استفاده از کلاه ایمنی است که در برخی مشاغل خاص امکان استفاده از این گوشی‌ها را محدود می‌کند. اما به طور کلی دو مدل گوشی ایرماف وجود دارد:

  • گوشی ایمنی فعال (Active Hearing Protection):

    این گوشی‌ها انعطاف پذیری بیشتری دارند و در آنها امکان حرکت بیشتری فراهم شده است. برای کسانی که در طول روز فعالیت بالایی دارند و ممکن است در طول کار خود مجبور به استفاده از کلاه ایمنی شوند، گوشی ایمنی فعال بهتر است ممکن است در این مدل، امکان استفاده از موسیقی نیز فراهم شود که تحت عنوان گوشی های الکترونیکی شناخته می شوند.
  • گوشی ایمنی غیرفعال (Passive Hearing Protection):

    این گوشی‌ها توان حرکتی کمتری دارند و استفاده از آن‌ها سخت‌تر است. اگر چه از لحاظ کارایی و جلوگیری از رسیدن نویز به گوش‌ها همانند گوشی‌های فعال هستند، اما باید این حقیقت را بپذیریم که استفاده از آنها محدودیت بیشتری دارد. البته قیمت گوشی ایمنی غیر فعال از گوشی‌های فعال کمتر است.

میزان صدا و فرکانس در صنایع مختلف

قبل از اینکه بخواهیم راهنمای خرید انواع گوشی ایمنی را بررسی کنیم و ببینیم که چه الزاماتی در این مورد باید رعایت شود، بهتر است به چند حوزه صنعتی سرک بکشیم و ببینیم که میزان صوت ایجاد شده در هر کدام از این حوزه‌ها به چه صورت است. طبیعتاً شما در یکی از این حوزه‌ها فعالیت دارید و تنها یک مورد از آنها به کار شما می‌آید. اما در هر صورت، در اینجا صنایع مختلف را معرفی خواهیم کرد تا شما نیز در گام اول خرید گوشی‌های ایمنی با مشکل مواجه نشوید:

  • میکسر بتن در کارخانه‌های تولید بتن = ۹۰ دسی بل = فرکانس نسبتاً بالا
  • سیستم برش بتن = ۹۴ دسی بل = فرکانس پایین
  • دستگاه پرس پانچ =  ۱۰۵ دسی بل = فرکانس نسبتاً بالا
  • جک پنوماتیک =  ۱۲۰ دسی بل = فرکانس نسبتاً بالا
  • شوتوگان =  ۱۵۸ دسی بل = فرکانس نسبتاً بالا

اگرچه این موارد نمی‌تواند تمام صنایع مختلف را پوشش دهد، اما با کمی شبیه سازی به این نتیجه خواهید رسید که میزان صوت حوزه فعالیت شما به چه اندازه است و باید از چه گوشی‌هایی استفاده کنید. اگر بتوانید این مورد را به شکل درست انجام دهید، مطمئناً خرید انواع گوشی ایمنی را به طور کامل و استاندارد انجام خواهید داد.

راهنمای خرید گوشی‌های ایمنی

به طور کلی فرایند خرید گوشی ایمنی شامل سه مرحله کلی می‌شود که هر مرحله از آن باید فاکتورهای مختلفی را مورد بررسی قرار دهید. در واقع خرید گوشی همانند خرید ابزارهای ایمنی دیگر است که با توجه به نوع کسب و کار و نیاز شما برای دستگاه مورد نظر انجام می‌شود. در مورد خرید انواع گوشی ایمنی باید به سه سؤال زیر پاسخ دهید:

 میزان صدای تولید شده در کارگاه به چه اندازه است؟

گاهی می‌بینیم که این تجهیزات در کارگاه موجود نیست و روش خاصی برای سنجش میزان صدای تولید شده در کارگاه نداریم. در اینجا باید به سراغ کاتالوگ و کارتن دستگاه خودتان بروید و ببینید که شرکت تولید کننده چه اطلاعاتی در مورد این دستگاه ارائه داده است. اگر دستگاه شما مربوط به یک شرکت استاندارد و قانونی باشد، اطلاعات صدا و نویز آن به صورت کامل و دقیق ذکر شده که این بهترین خبر ممکن برای شماست.

اما، اگر این مورد نیز برای شما در دسترس نبود، چاره‌ای جز کمک گرفتن از اینترنت نخواهید داشت و در اینترنت می‌توانید میزان صدای حوزه صنعتی خود را سرچ کنید و با توجه به آن گوشی مورد نظر را انتخاب کنید.

 از چه مدلی از گوشی‌های ایمنی استفاده کنیم؟

یکی دیگر از سوالاتی که در جریان خرید انواع گوشی ایمنی باید به آن پاسخ دهید، انتخاب مدل گوشی ایمنی با توجه به نوع کارتان است. در اینجا دو سؤال مطرح می‌شود و اگر به این سؤالات پاسخ دهید، مطمئناً بهترین نوع گوشی را انتخاب خواهید کرد:

  • آیا در محل کار خود نیاز به استفاده از کلاه ایمنی دارید؟
    اگر پاسخ شما به این سؤال مثبت باشد، پس لطفاً به گوشی ایمنی ایرپلاگ فکر کنید و گزینه‌های مختلف را بررسی کنید. البته برخی از کلاه‌های ایمنی به صورت چسبیده دارای گوشی ایمنی ایرماف نیز هستند که شما را در استفاده از گوشی ایمنی بی نیاز می‌کنند. اما اگر کلاه نمی‌خواهید، توصیه ما همان استفاده از گوشی صداگیر ایرماف است.
  • آیا به استفاده از کلاه نورگیر یا کلاه آفتابی نیاز دارید؟
    این سؤال برای کسانی مناسب است که در هوای آزاد کار می‌کنند. اگر بخواهید از کلاه آفتابی استفاده کنید، امکان استفاده از گوشی ایمنی ایرماف ندارید و بهتر است همان فضای داخلی گوش را پوشش دهید. اگر می‌توانید از یک کلاه بافتنی استفاده کنید و می‌خواهید اطراف و پشت گردن خود را بپوشانید، تحت شرایط خاصی می‌توانید از گوشی ایمنی ایرماف استفاده کنید و آن را به صورت کامل بر روی گوش خود نگه دارید.

چه الزاماتی را باید رعایت کنیم؟

تقریباً با رعایت دو سؤال فوق شما می‌توانید یک انتخاب مناسب و استاندارد داشته باشید. اما در برخی موارد لازم است سخت گیری‌های انجام دهید تا سلامت گوش شما تحت تأثیر قرار نگیرد. یکی از موارد مهم، ممتد بودن یا منقطع بودن صدا است.

  • اگر صدای محل کار شما ممتد باشد، استفاده از گوشی ایمنی ایرپلاگ مناسب است که نیازی به جابجایی چندان آن ندارید.
  • اگر احتمال می‌دهید که صدا در فواصل زمانی بپیچد، بهتر است از گوشی ایمنی ایرماف استفاده کنید که در فواصل زمانی آن را خارج کنید.

مورد دوم، پخش آلارم و هشدار در محیط کار است. در برخی از کارگاه‌ها مانند کارگاه‌های برشی و کارگاه‌های ذوب آهن، این احتمال وجود دارد که به هنگام انجام هر فعالیتی، یک آلارم هشدار پخش شود که شما نیاز به شنیدن آن دارید. بنابراین:

  • در حالتی می‌توانید از گوشی ایمنی استفاده کنید، که خبری از پخش شدن آلارم های هشداری نباشد؛
  • اگر احتمال پخش آلارم وجود دارد، شرایط ایمنی ایجاد می‌کند که از گوشی صداگیر ایرماف استفاده کنید.

قیمت انواع گوشی‌های ایمنی

در مورد قیمت انواع گوشی‌های ایمنی نمی‌توان اظهارنظر دقیقی کرد و تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار دارد. به عنوان مثال، شما ممکن است یک گوشی صداگیر ایرپلاگ را انتخاب کنید یا ترجیح دهید که از گوشی صداگیر ایرماف استفاده کنید. در مورد فعال یا غیرفعال بودن گوشیهای ایرماف نیز باید تصمیم بگیرید. در گام بعدی باید مشخص کنید که اندازه گوشی به چه صورتی باشد و نحوه استفاده از آن به چه شکل می‌باشد. باید تعیین کنید که کدام یک از برندهای بازار را استفاده کنید؛ میزان صوت عبوری از هر کدام از گوشی‌ها را مشخص کنید و در نهایت روش خرید اینترنتی یا خرید حضوری انواع گوشی ایمنی را انتخاب کنید.